„Alaus Brolijos“ veikla
Alaus mylėtojus vienijanti asociacija „Alaus Brolija“intensyviai ruošiasi artėjančiam „Pakruojo amatų, muzikos ir alaus festivaliui“. Brolija dalyviams stengsis papasakoti apie alaus kultūrą, gamybą bei atsakingą vartojimą.
Sekmadienį 13 val. Alus ir sveikata. Pranešėjas – Audrius Vidžys Suvienijame dvi skirtingas sąvokas:
alus ir sveikata. Ateikite ir išgirskite, kada ir kiek alaus yra sveika, o kada geriau sustoti. Jei prieštaraujate bet kokiam alaus vartojimui – užsukite į diskusiją.
Sekmadienį 14 val. Alaus stiliai ir degustacija. Pranešėjas – Gediminas Navickas Susipažinsite su alaus bei degustacijos pagrindais. Papasakosime apie išskirtines lietuviško alaus ypatybes. Po paskaitos lengvai atskirsite elius nuo lagerų ir orientuotis alaus lentynose bus daug paprasčiau.
Sekmadienį 15 val. Filmo „VYS PAR TO ÃLO“ pristatymas. Peržiūrą surengs filmo bendraautorius Vidmantas Laurinavičius Filmas „Vys par to ãlo“ supažindins jus su originaliais Aukštaitijos aludariais, pažvelgs į šimtametes jų šeimų paslaptis. Kartu galėsime grožėtis Lietuvos gamta ir įvairių vietovių tarmėmis, tradicinės kaimo gyvensenos apraiškomis, su aludaryste susijusiomis apeigomis ir tikėjimais, neretai menančiais senuosius baltų dievus. Bus rodomi vaizdai, kurie „netilpo“ į filmą.
16 val. Alaus dainos. Pranešėjas – Vytautas Latonas Norite sužinoti kaip gimė daugelis alaus dainų? Kokiame regione jų sukurta daugiausiai? Ar visos alaus dainos yra liaudies? Ateikite į paskaitą ir atsakysime į visus klausimus. O kartu ir linksmai padainuosime! Taip pat šventėje sekmadienį nuo
12-16 val. galėsite pasigrožėti alaus atributikos kolekcionierių surinktomis gėrybėmis. Ir svarbiausia! Alaus brolija šeštadienį ir sekmadienį rinks geriausią festivalio alų bei girą! Juos paskelbsime sekmadienį 20 val. pagrindinėje scenoje!
Jei esate alaus atributikos kolekcionierius, alaus žinovas ar turite pasiūlymų programai, susisiekite [email protected] !
Visos paskaitos nemokamos.
Geriausio festivalio alaus rinkimai
Visiems dažnai įdomu, kaip vyksta alaus teisėjavimas. Šiais metais kaip ir kiekvienais metais, Alaus brolija organizuoja geriausio Pakruojo amatų, muzikos ir alaus festivalio alaus rinkimus.
Alus yra vertinamas keliais aspektais: vertinamas jo aromatas (atitikimas tam tikram stiliui, ar gerai išreikštas, ar malonus), išvaizda (ar alus skaidrus ar drumstas, ar gražiai kyla angliarūgštė, kokia alaus puta, ar alaus spalva atitinka jo deklaruojamą stilių) bei skonis ir poskonis (alaus kartumas, salyklo bei apynių balansas, gomuryje liekantis skonis). Vadovaujantis šiais pagrindiniais kriterijais renkami geriausi festivalio alūs, tačiau prieš rinkimus jie taip pat suskirstomi į penkias kategorijas pagal gamybos būdus: tamsusis bei šviesusis žemutinės fermentacijos alus, aukštutinės fermentacijos alus, specialios technologijos alus (alus išsiskiriantis kokia nors savybe: naudotos neįprastos medžiagos, daugiau nei įprasta apynių ar pan.) bei tekintas alus (tai senovinė alaus rūšis, kuri gaminama neverdant misos), taip pat renkama ir geriausia festivalio gira.
Suskirsčius alų į šias kategorijas alaus vertinimo žinovai (žmonės gaminantys alų, apie jį rašantys, alaus someljė ir pan.) šeštadienį pasidalina į grupeles ir ragaudami alų kiekvienai kategorijai išrenka penkis geriausius atstovus į finalinį konkursą. Sekmadienį nuo 11 val iki 13 val. teisėjai jau ragauja tik atrinktus finalininkus, nematydami, ką jie degustuoja (ragaujama akluoju būdu). Finale teisėjai vertindami alaus išvaizdą, aromatą bei skonines savybes išrenka kiekvienos kategorijos geriausius egzempliorius.
Jei norite prisidėti prie alaus rinkimų, susisekite [email protected]
Praeitų metų konkurso rezultatai:
Giros
1. Pasvalio alus „Senojo Pasvalio gira“
2. Rinkuškių alus „Biržiečių rauginta gira“
3. Alaus darykla Davra „Daujotų gira“
4. Astravo Alaus Darykla „Salyklinė gira“
5. Kaimo turizmo sodyba Karpynė „Draugų“ gira
Žemutinės fermentacijos tamsusis alus
1. Restoranas-bravoras PRIE KATEDROS „Tamsusis“
2. Klausučių alaus darykla „666“
3. Rozalimo alus „Tamsus“
4. Davra „Varniukai“
5. Karpynė „Draugų“ tamsusis
Žemutinės fermentacijos šviesusis alus
1. Dundulis „Cyrulis“
2. Karpynė „Draugų“ šviesusis
3. Vilkmergės alus „Šviesusis“
4. Klausučių alaus darykla „Jurbarko alus“
5. Davra „Daujotų nefiltruotas“
Aukštutinės fermentacijos alus
1. Dundulis„Gutstautas“
2. Dundulis„Simkala“
3. Rinkuškių alus „Juodasis elis“
4. Ustukių alus „Senojo tilto šviesusis“
5. Ustukių alus „Senojo tilto tamsusis“
Specialios technologijos alus
1. Klausučių alaus darykla „IPA“
2. Dundulis„Humulu lupu IPA“
3. Dundulis „Kurko“
4. Biržų alus „BNB“
5. Astravo alaus darykla „Rokiškio dvaro Tyzenhauzų bravoro keptinis alus“
Tekintas alus
1. Jovarų Alus „Jovarų su medumi“
2. Piniavos alutis „Laukinių aviečių alus“
3. Algio alus – A.Grigonio IĮ „Algio tamsusis su medumi“
4. Piniavos alutis „Raudonųjų dobilų alus“
5. Algio alus – A.Grigonio IĮ „Vakaro alus“
www.alaus-brolija.lt